О нама

Удружење ради на очувању културног, верског и језичког наслеђа Косова и Метохије и активно помаже свим људима са Косова и Метохије којима је она неопходна.
Посвећени смо интеграцији, неговању културно-историјске баштине српског народа, хуманитарним делатностима и пропагирању мира и толеранције.

Дела говоре виша од речи
Завичајно удружење ‘Видовдан’ постоји од 2014. године и тренутно броји преко 400 чланова. Од свог настанка бавимо се унапређењем интеграције грађана из нашег региона и подручја на којем живи српски народ, едукацијом у циљу очувања културно-историјске баштине Косова и Метохије, пропагирањем мира и толеранције и хуманитарним радом. ‘Видовдан’, осим промовисања завичајне културе, посебно ставља акценат на помоћ онима којима је то најпотребније.

Дрво се на дрво ослања, а човек на човека
Током претходних неколико година, обезбеђивали смо помоћ за угрожене породице на Косову и Метохији:

* У току 2023. године наше Удружење је донирало новчану помоћ за стамбени смештај интерно расељеној породици Зорић из Краљева.
* 2022. године смо донирали 10 лаптоп рачунара за потребе ИТ обуке и учења страних језика при цркви у Липљану, као и 2 инвертер клима уређаја. Исте године смо послали и играчке малишанима у дечјем вртићу ”Ђурђевак” у Врбовцу.
* У 2021. години смо донирали рачунаре за опремање дечјег дневног центра у Косовској Митровици.
* На пример, 2019. године, искључиво од донација наших чланова, обезбедили смо покућство једној породици у Косовској Каменици и помогли опремање вртића.
* Новчана помоћ је 2018. године додељена угроженој породици у Новом Брду.
* У Грачаници смо 2017. године помогли опремање рачунарског кабинета средње школе.

На овај начин, не само да помажемо, стичући нова пријатељства са сународницима са Косова и Метохије, већ и учвршћујемо везе међу нама са истог поднебља.

Договор кућу гради
Повезивање са осталим удружењима, институцијама и организацијама сличног карактера, донеће реализације многих пројекта хуманитарног карактера у будућности и промовицање наше културно-историјске баштине.

Очување и неговање наше националне културе представља нашу посебну, људску обавезу, јер стојимо пред будућим поколењима
Један од главних циљева ‘Видовдана’ је промовисање традиције и етнографских специфичности косовско-метохијског тла кроз уметност и културу.
Кроз промовисање писаца са косова и метохије помажемо њиховој видљивости и утичемо на значај писане речи. Окупљањима и књижевним промоцијама актуелизујемо теме културног идентитета и историјске баштине, не занемарујући и остале теме и потребе савременог човека.Председништво Удружења:
Председник
: Проф. др. Зденко Томић
Секретар: Ивица Лукић, техничар
Правни саветник: Синиша Милић, дипл. правник
Мишко Томић, економиста
Драгиша Вујовић, дипл. правник
Људевит Боричић дипл. инж. грађ.
Гордана Павловић, дипл. правник
Југослав Микарић, дипл. ел. инж.
Др Жарко Ђорђевић
Мирољуб Окиљевић, дипл. економиста
Зоран Јовановић, мр. фармације
Јово Вуковић, дипл. математичар

Подаци:
Aдреса: Драге Спасић 5/20, 21000 Нови Сад
Телефон: +381 63 536 832
ПИБ: 109320139
Матични број: 28190425
Шифра делатности: 9499
Електронска пошта: vidovdanns@gmail.com
Сајт: www.vidovdanns.rs
f: Удружење Видовдан